Skip to content
12/12/2011 / ingmarelgrifo

Top 5 América Latina

Awesome view of Machu Picchu with Huayna Picchu

Zo 9 weken Latijns Amerika zitten er helaas alweer op. Dat is jammer want het is verdraaid goed bevallen en had er zo nog wat weekjes aan vast willen knopen. Niet getreurd, terug naar Nederland (waar het winterrrrr is…) is ook geen straf en er zit nog een vakantietje Tenerife/La Gomera in het vat. Net voor ik afreis is het ook een logisch moment om de balans op te maken middels een Top 5 van de mooiste/meest indrukwekkende ervaringen hier in Zuid-Amerika.

Klikken op de links brengt je naar een blog of het Facebook foto-album.

1. Machu Picchu en Huayna Picchu
Eén van de zeven recentste wereldwonderen en dé plek die je in Zuid-Amerika gezien moet hebben. Pas 100 jaar geleden ontdekt en gelukkig door Spanjaarden op hun vernielzuchtige strooptochten gemist. Vooral vanwege de superbe ligging, die de stad vanaf het dal onzichtbaar maakt. En omdat de Inka´s de paden erheen en daarmee hun heilige stad wisten te verbergen. Het is bovendien ook de reden dat mijn verblijfplaats voor 4 weken, Cusco, de gringo capital van Latijns Amerika is. Goede gids ook, maar veel toeristen weer. Vooral ook het beklimmen van Huayna Picchu en het magistrale uitzicht op de overblijfselen van Machu Picchu en het door groene Andes-pieken geflankeerde stroomdal van de Urubamba maken dit de absolute nummer 1.

Mountainbiken naar de Salineras

2. Magisch mountainbiken in Sacred Valley
Spontaan ingevallen op verzoek van NL buddies Adriaan en Pepijn en Zwitserse bergspecialist Simon. En wat een beloning. Vanaf de start, paar km. buiten Chinchero, een prachtige tocht op de fiets van 48 km en vrijwel zonder ademnood en schrammetje doorstaan! Mooiste MTB-tocht voor mij ooit, easily beats the Belgian, Croatian, Slovenian, Austrian & German mountains! De tocht voerde bovendien langs de Inka ruines van Maras Moray en de prachtige Salineras (zoutpannen). Een afdaling van in totaal 1200 m. naar Urubamba completeerde het niet geringe plaatje.

3. Boca Juniors – Atlético de Rafaela

Toch zeker het hoogtepunt in Argentinië. Een wedstrijd in La Bombanera, het stadionnetje van Boca Juniors in de ruige wijk La Boca, moet toch wel zo´n beetje het summum voor de voetbalfan zijn. We hadden geluk want Boca speelde tegen de toenmalige nummer 2, Atlético de Rafaela, en won met 3-1 in een niet onaardige wedstrijd. Veel passie. En vooral heel veel passie op de tribunes! Leverde een ongekend feest op, ruim drie uur lang waren de supporters aan het springen, zingen en zwaaien met vlaggen. In het stadion (en vooral in de krant na afloop) begrepen we pas waarom er zoveel spanning op deze wedstrijd stond: ruzie en doodsbedreigingen tussen de twee belangrijkste supportersgroepen…

Afdalen vanaf het machtige fortaleza van Ollantaytambo

4. Inka dorpen, ruïnes (en het fortaleza) van Ollantaytambo en Chinchero
Heel fijn uitstapje met de Duitse vrienden Vincent en Svenja op mijn een-na-laatste dag hier. Was al twee keer door Ollantaytambo gekomen (heen en terug naar Machu Picchu), maar toen hadden we helaas alleen tijd om over te stappen. Vooral het tegen de helling aangesmeerde fort van Ollantaytambo is erg bijzonder. Het eronder gelegen Inka dorp staat na vijfhonderd jaar nog steeds overeind. Bij het lieftallige Chinchero zijn ze ook nog volop aan het opgraven, de resten behoren waarschijnlijk toe aan de nederzetting en het paleis van een Inka koning. Het dorpje (ook de zondagse markt!) is alleen al de moeite waard en ligt op 50 minuten bussen van Cusco (en op de terugweg van Ollantaytambo).

Chili!

5. De Andes over van Mendoza naar Santiago de Chile
Eén van de in Nederland al geplande trips. Ik wilde immers naar Santiago de Chili om vandaar naar Peru te vliegen. Aanvankelijk wist ik niet dat ik daarvoor de Andes, vlakbij de hoogte piek van Amerika, moest oversteken. Dat leverde een langdurige maar buitengewoon schone bustrip op. Later zou ik in Cusco op vergelijkbare hoogte arriveren en nog meer besneeuwde Andes-toppen zien. Maar zo dichtbij zou de sneeuw niet meer komen, schrijf ik net voordat ik terugvlieg naar de winter in Nederland…

Meer blogs in de koker, eerst maar eens een cd´tje met typisch Peruaanse Huaynos Bailables op de kop tikken en dan jetlaggen. Huaynos? De reden (onderweg naar Ollantaytambo) zie je hieronder.

Advertenties

One Comment

Geef een reactie
  1. bertgriffioen / Dec 12 2011 9:09 pm

    genoten van je prachtige verhalen en voelbaar dat je die weken geweldig intensief hebt geleefd. we zien je nog wel eens teruggaan voor een verdere ondekkingsreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: